Spring naar inhoud

Materiaal

Aanschaf Materiaal Softpastel

SoftPastel is een zachte krijtsoort op basis van kaolien (porseleinaarde) en pigment, waarmee schilderachtig getekend kan worden. Kunstenaars die met pastel krijt schilderen zien hun werk eerder als een schilderij dan als een tekening. De naam doet vermoeden dat de krijtjes in pastelkleuren te verkrijgen zijn, maar niets is minder waar want de pastels zijn ook in zeer felle kleuren te verkrijgen.
De krijtjes zijn heel geschikt om mooie texturen te maken van bijvoorbeeld, fruit, bomen, luchten e.d.

Let op er zijn ook doosjes met semi-soft pastels, en oliepastels en carré pastels in de handel. Dat levert toch een andere uitstraling op dan SoftPastel. Op deze website wordt alleen uitleg en informatie gegeven over soft pastel.
Benodigd materiaal om het pastel schilderen te starten:

  • Een starterskit met halve sticks softpastel is een goede keuze. Als u een doosje algemeen/basis aanschaft heeft u voldoende om te beginnen. De dozen zijn namelijk ook te verkrijgen als thema-doos: portret, landschap en algemeen.

  • Eén softpastel potlood (wit) is handig om erbij te hebben om als laatste de hoge lichten en details aan te geven of om uw tekening mee op te zetten.

  • Een wattenstaafje of een doezelaar en eventueel papieren zakdoekjes, een hele zachte kwast, een oude natte doek, om tussendoor uw handen af te vegen zodat niet alle krijtjes vies worden.

  • Een spuitbus of flacon fixatief om uw pasteltekening te beschermen na voltooiing, dit is niet altijd nodig, omdat de kleur van  het pastel meestal veranderd na spuiten van een fixatief.
  • bent u klaar met uw pastel en wilt u NIET fixeren dan kunt u boven een krant of een wasbak zachtjes tegen de achterkant van uw pastel tikken, zodat alle overtollige krijtresten eraf vallen, daarna kunt u uw pastel liggend bewaren of inlijsten.

  • Speciaal pastel papier. Pastel papier heeft altijd een structuur voor een optimale hechting van het pastelkrijt. Het papier is in verschillende kleuren te verkrijgen en de structuur van het papier kan variëren van fijn tot grof.
    Ook zijn er verschillende soorten pastel karton. Dit karton kan een fluwelen of zandachtige structuur hebben.
    Kijk voor verdere informatie op de pagina dragers/papier.

 

mistig

Kleurenkaart: klik hier dan opent zich een willekeurig merk kleurenkaart van soft pastel.