Spring naar inhoud

Doezelen

Doezelen is een speciale techniek om sferische pastels te krijgen. Door inwrijven of doezelen van het krijt onstaan heel schilderachtige tekeningen. Vaak is het mooi om deze techniek samen met de arceertechniek te gebruiken, omdat een geheel gedoezelde tekening ook echt "soft" aandoet.

Het doezelen maakt contouren en kleur overgangen zachter. Zo kunnen hele grote vlakken tegelijk egaal van kleur gemaakt worden. Door meerdere kleuren op te brengen en in te wrijven kan de kleurintensiteit verhoogd worden.

Inwrijven kunt u het beste met uw handpalm doen of met een zogenaamde doezelaar (zie foto). Een doezelaar is een soort opgerold papier, dat u kunt gebruiken om uw pastel mee te doezelen of uitsmeren, zodat u uw handen of vingers niet hoeft te gebruiken. Is een doezelaar vuil geworden dan kunt u met een schuurpapiertje de doezelaar weer schoon krijgen.

doezelaar

Het kan ook met een hele zachte kwast of papieren zakdoekje, maar vaak wrijft u dan te veel krijt los en wordt de ondergrond rul.

U zet b.v. rood op en daarnaast zet u geel op, gaat u op de scheiding van rood en geel met uw vingers of doezelaar over die kleuren, dan werkt u de kleuren in elkaar over dan ontstaat een zachte rand, dit heet doezelen.

doezelen

Doezelen is met name goed geschikt voor landschappen, waarbij u de lucht in mooie verloop tinten kunt maken, ook voor de spiegeling van het water is dit geschikt.

Als uw pastellaag te dik is aangebracht zit uw papier vol en dicht en heeft de volgende laag geen houvast meer.

Een oplossing kan dan zijn om tussentijds spaarzaam te fixeren.