Spring naar inhoud

Dragers/Papier

Om met softpastel te tekenen heeft u speciaal pastel papier nodig. de kleur en de textuur van het papier heeft invloed op het eindresultaat.

Het is te koop in blocs en als losse vellen.

Gebruikt u een bloc, dan kunt u direct aan de slag. Gebruikt u losse vellen, dan dient u een gladde harde ondergrond te gebruiken om uw papier op vast te plakken.

Plakt u het vast alleen in de hoeken of rondom?

Als u het rondom vastplakt (dit kan met bruin voorgelijmd plakband) dan kunt u uw plank ook rechtop op een ezel zetten,  zo blijft uw papier mooi strak zitten.

U kunt ook plat op een tafel werken, dan kunt u volstaan met de hoeken vast te plakken. U dient dan wel regelmatig uw plank schuin te houden en het fijne gekleurde stof er af te blazen zodat uw papier en werkstuk mooi schoon blijven. Zet u uw werk op een ezel, dan valt vanzelf al het overtollige stof al naar beneden.

Hahnemühle Velourspapier 260 grams dit is heel mooi papier het lijkt bijna op fluweel, maar het is papier. Op dik zuurvrij papier 260gr is een verlours laag aangebracht. Dit papier geeft een bijzonder effect. Het pastel wordt namelijk op een unieke manier opgenomen door het papier, op een heel andere wijze dan bij bijvoorbeeld geschept papier. Velourspapier kunt u meestal als losse vellen kopen.
Het is te koop bij Hahnemuhle of bij o.a. Harolds (zie pagina links) onder kunstenaarsmaterialen.

(klik op het plaatje hieronder dan verschijnt er een kleurenkaart)

kleurenvelourspapier

Te verkrijgen in 10 kleuren wit, middel grijs, geel, groen, oranje, donker grijs, zandkleur, oker, licht grijs en zwart.

Het is een prijzig soort papier, maar wel heel mooi.

Canson Ingres Vidalon is een korrelig tekenpapier met een hoog katoengehalte. Dit papier is tevens geschikt voor pastel. Het heeft een goede lichtbestendigheid en is 100 gr.

Fabriano Ingres heeft een zachte structuur en is verouderingsbestendig. 160 gr.

Hahnemühle Bamboo, 265 gr/m² papier is gemaakt van 90% bamboovezels en 10% lompen, Het helpt natuurbronnen te sparen! Maat: 50 x 65 cm.

Uiteraard zijn er nog tal van andere merken te verkrijgen. Hierboven worden er slechts een aantal genoemd.

Heeft u een neutraal gekleurd papier dan kunt u dat zelf met een dunne laag pastel een kleur van uw keuze geven.

blauw

Ook is het mogelijk een stuk iets ruwer aquarelpapier een lichte tint te geven met aquarelverf, b.v. een verloopkleur of een neutrale achtergrondkleur en het softpastel daarover heen te zetten. (zie foto hieronder)

pastelpapier