Fixeren van uw pasteltekening kunt u doen met een spuitbus fixatief (te koop in een winkel voor schilders benodigdheden)
Er staat vaak op de bus acryl fixeer, maar dat betekent dat het materiaal in de spuitbus gemaakt is van acryl en niet dat het fixeer alleen geschikt is voor Acrylverf!
Deze spuitbussen zijn ook geschikt voor andere teken materialen, zoals houtskool, potlood e.d.
Ik gebruik zelf Lascaux in een spuitbus, maar ze zijn ook te verkrijgen van Lukas, Ghiant, Talens en andere merken.
Het fixatief is sneldrogend, kleurloos, niet-vergelend. Het Verbetert de hechting van pastel-, houtskool-, krijt- en grafietdeeltjes op de ondergrond.
Samenstelling: kleurloze harsen, ethanol.
Na gebruik de spuitbus op z’n kop uit sprayen zodat de volgende keer het spuitmondje niet verstopt zit!
GEBRUIK:
In het algemeen dient u pastel schilderijen nadat ze gereed zijn fixeren, omdat ze zeer kwetsbaar zijn. Door met het juiste middel te bespuiten, zullen de kleurlagen en – deeltjes zich onderling en op de ondergrond hechten en beter houdbaar blijven. Wel verandert de tekening als hij ingespoten is met fixeer. proefondervindelijk, door steeds op kleine proefstukjes pasteltekening te spuiten, kunt u het verschil zien.
Wat ook een optie is als de tekening tussentijds al redelijk naar uw zin is, de tekening fixeren met fixatief, zodat de ondertekening niet meer kan verdwijnen en dan de volgende lagen verder werken met pastel en de laatste laag voor het inlijsten NIET fixeren, zo blijven de kleuren heel mooi en vol!
Bij te veel fixeren gaat het typische pastel karakter deels verloren.
De fixatie deeltjes slaan als bindmiddel tussen de kleurstof deeltjes neer. Een duidelijk waarneembare lichtbreking kan niet uitblijven. De kleuren verdiepen zich enigszins. Ook kunnen de pastelstudies met gewone haarlak worden bespoten. Men moet spuiten van een afstand van minstens 30 – 50 cm om druppel vorming te voorkomen.
U dient baan- voor – baan te spuiten van boven naar beneden. U kunt beter licht fixeren, zodat het pastel nog een beetje afgeeft als dat u het helemaal vol spuit met een dikke laag zodat er niets meer loslaat.
U kunt uiteraard niet eindeloos doorgaan met kleurlagen opbrengen.